Skip to content Skip to footer

«Είμαστε Xαρούμενα Aλλά Είμαστε Kαι Θυμωμένα»

Τοποθέτηση / Χαιρετισμός του Σωματείου μας για την Ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Πολιτικό Γάμο Ομόφυλων Ζευγαριών

Το σωματείο “Proud Seniors Greece” (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 κ’ Άνω) χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα απέναντι στο νόμο και το κράτος, στην αναγνώριση ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Είμαστε χαρούμενα, αλλά είμαστε και θυμωμένα.

Είμαστε χαρούμενα γιατί χωρίς αμφιβολία, η συζήτηση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών μέσα στη Βουλή, είναι μια νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και για όλο το κίνημα που αντιπαλεύει τον σεξισμό και την ομοφοβία. Το να ανοίγει το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των διεκδικήσεών μας, που μέχρι σήμερα ήταν ταμπού και αποκλείονταν ως «αδιανόητες» (πολιτική ορθότητα, woke culture κ.α) είναι αποτέλεσμα  προσπαθειών και αγώνων που δώσαμε και θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να δίνουμε.

Δεν φτάσαμε εδώ επειδή κάποιοι που κυβερνούν αποφάσισαν να μας «χαρίσουν» τα δικαιώματα που στερούμαστε, αλλά γιατί το απαιτήσαμε και διεκδικήσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Σημείο καμπής ήταν το 2008 με τους γάμους της Τήλου, όταν δύο ομόφυλα ζευγάρια παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο προσπαθώντας και πετυχαίνοντας να δημιουργηθεί «τετελεσμένο» και να πιέσει για την αναγνώριση του δικαιώματος στο γάμο. Διεκδικώντας φτάσαμε στο σύμφωνο συμβίωσης, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου και σήμερα εδώ στην ισότητα στο γάμο. Τα θυμόμαστε όλα αυτά, όχι επειδή είμαστε «υπερήφανα μεγάλες και μεγάλοι σε ηλικία», αλλά γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας μας που κάποιοι δυστυχώς ξεχνούν.

Είμαστε θυμωμένα γιατί όλα τα νομοθετήματα, μαζί και το σημερινό είναι ελλιπή και κουτσουρεμένα, δυστυχώς όχι τυχαία, αλλά γιατί οι κυβερνήσεις που τα νομοθέτησαν ενσωμάτωσαν σε αυτά όλους τους συμβιβασμούς και τις ομοφοβικές πιέσεις που έχουν δεχτεί.

Αποτέλεσμα: Τεράστιες ελλείψεις, που διαιωνίζουν τους αποκλεισμούς και διακρίσεις που υποτίθεται θα τερμάτιζαν. Και στο συγκεκριμένο ν/σ περιέχονται ένα σωρό περιορισμοί που μαζί με παλαιότερους που συνεχίζουν να υπάρχουν, στενεύουν τις κατακτήσεις  και εξαιρούν μεγάλα κομμάτια της κοινότητας ως προς την κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Οι ελλείψεις έχουν αναλυθεί διεξοδικά το τελευταίο διάστημα στη δημόσια διαβούλευση, τις ανακοινώσεις, τις τοποθετήσεις ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιγραμματικά και όχι αποκλειστικά αναφέρουμε: 

Θεσμοθετείται μονάχα για «πρόσωπα του ίδιου φύλου» και όχι για «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου» που θα ήταν στην κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας και συμπερίληψης όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και των παιδιών τους. Το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει τη μεταβολή των ληξιαρχικών πράξεων των παιδιών των τρανς ατόμων ώστε να συνάδουν με τα στοιχεία των γονέων τους που έχουν προβεί (ή θέλουν να προβούν) σε αλλαγή του καταχωρημένου φύλου τους.

Αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (και άρα και την πρόσβαση στην παρένθετη κύηση).

Μη συμπερίληψη διατάξεων που, θα επιτρέπουν στα  non-binary άτομα τα οποία δεν ταυτοποιούνται ούτε ως άντρες ούτε ως γυναίκες να αποκτούν επίσημα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής “άλλο”.

Χάος στην αναγνώριση των παιδιών, στο ποια ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια ή άτομα θα μπορούν τελικά να κατοχυρώσουν γονεϊκά δικαιώματα και πώς, με πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα την μη θέσπιση “τεκμηρίου γονεϊκότητας”, όπως του υπάρχοντος “τεκμηρίου πατρότητας” για τα ετερόφυλα ζευγάρια σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγος θεωρείται με μια απλή δήλωση ως ο πατέρας του/των παιδιού/ιών που γεννήθηκε/αν στο γάμο.

Ως σωματείο Proud Seniors Greece” (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 κ’ Άνω) έχουμε βιώσει μέσα από τις εμπειρίες των μελών και φίλων μας τα τραγικά αποτελέσματα των διακρίσεων και της έλλειψης μια συνολικής πολιτικής για τη λοατκι+ κοινότητα και τη ζωή της, την αντιμετώπιση των σεξιστικών συμπεριφορών, γι’αυτό συνταχθήκαμε με τις φωνές που απαιτούν τίποτα λιγότερο από την ισότητα για όλα, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλυδωνίζεται από τις πιέσεις μέσα στο δεξιό στρατόπεδο αλλά και τον ακροδεξιό χώρο, τους φασίστες και την Εκκλησία. Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου αποτύπωσε καθαρά τις ομοφοβικές πιέσεις, μαζί με κακοποιητικό λόγο για τους λοατκι+ ανθρώπους. Όμως δεν μπορεί κανείς να έχει τις ψήφους όλων. Προσπαθώντας να «κουτσουρέψει» τα δικαιώματα των λοατκι+, όπως κάνει με αυτό το νομοσχέδιο η Ν.Δ. δεν εξευμενίζει, αλλά εξαγριώνει την ακροδεξιά και τους οπαδούς του «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε ομοφοβικά ντελίρια και κινητοποιήσεις μίσους. Παραμένουν ωστόσο μια περιθωριακή δύναμη σε σχέση με το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και τον κόσμο που συμπαραστέκεται στη λοατκι+ κοινότητα.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα, περιμέναμε από την αριστερή αντιπολίτευση πιο ουσιαστική πίεση προς την κυβέρνηση, να την αναγκάσει να ενσωματώσει τις σημαντικές παρατηρήσεις που καταθέσαμε σαν λοατκι+ κοινότητα και φορείς. Εκτός από τη φραστική υποστήριξη, περιμέναμε  να δοθεί στα σοβαρά πολιτική μάχη μέσα και έξω από τους τοίχους τους κοινοβουλίου, που να καταδεικνύει τις ανεπάρκειες και τις παλινωδίες του ν/σ από τη σκοπιά της λοατκι+ κοινότητας και των ανθρώπων που συντάσσονται στο πλευρό της.

Από αυτή την άποψη, η υπερψήφιση του ν/σ αποτελεί για μας μόνο ένα βήμα μπροστά για αυτά που αξίζουμε και διεκδικούμε. Δεν ξεπλένει καμιά κυβέρνηση από αυτά που οφείλει.

Μαζί με τον κόσμο που μας έχει συμπαρασταθεί, με τη νεολαία που βρίσκεται στους δρόμους και τον κόσμο της εργασίας θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντα παντού, μέχρι να δώσουμε τέλος στις σεξιστικές διακρίσεις που μας διαιρούν σε πολίτες α και β κατηγορίας και να αγωνιστούμε για πραγματική απελευθέρωση!

15/2/2024
“Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 κ’ Άνω)