Skip to content Skip to footer

Εμμηνόπαυση Και ΛΟΑΤΚΙ+ Σώματα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Pride 2023, τo Σωματείο των «Proud Seniors Greece» (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 και Άνω) διοργάνωσε στις 7 Ιούνη στον φιλόξενο χώρο του HGW std μια εκδήλωση που συνεχίζει τη συζήτηση και τον προβληματισμό πάνω στη θεματική «Εμμηνόπαυση και ΛΟΑΤΚΙ+ Σώματα». Ένα ζήτημα που το ίδιο σωματείο είχε ανοίξει για πρώτη φορά νωρίτερα φέτος Γενάρη στο Beaver, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε παρουσία του πολύχρωμου ακροατήριου με διάθεση να συζητήσει αυτό το ζήτημα που εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

«Πήραμε την πρωτοβουλία, να ανοίξουμε το ζήτημα της εμμηνόπαυσης, τα σημάδια της και το τι συμβαίνει στα σώματά μας, με ερέθισμα τις βιωματικές εμπειρίες μελών της ομάδας μας και γενικότερα της λοατκι+ κοινότητας. Η εμμηνόπαυση είναι συνδεδεμένη με μια σειρά μύθους και κλισέ που αποκαλύπτουν πόσο βαθιές ρίζες έχει ο σεξισμός και η ταύτιση της γυναίκας με μηχανή αναπαραγωγής. Επίσης αναδεικνύει τον ενιαίο πυρήνα μεταξύ γυναικείας και λοατκι+ καταπίεσης».

Με αυτά τα λόγια προλόγισε τη συζήτηση το μέλος των Proud Seniors, Δήμητρα Κυρίλλου που έκανε τον συντονισμό, πριν δώσει το λόγο στον πρόεδρο του σωματείου, Γιάννο Κανελλόπουλο, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό την πορεία της οργάνωσης των «Proud Seniors Greece» από το 2015 και τους άξονες λειτουργίας της και απηύθυνε κάλεσμα για την ενίσχυση των δράσεών της.

Στη συνέχεια οι εισηγήτριες, μαίες από το «Midwives For All», Άννα Μιχαλάκη και Μαλαμώ Κορμπετη έκαναν μια εκτενή παρουσίαση που περιλάμβανε όρους και στοιχεία για την Εμμηνόπαυση, στοιχεία για το πώς εκδηλώνεται και πώς μας αφορά, πώς επηρεάζεται από τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις ή ορμονοθεραπείες (σε trans άντρες/γυναίκες, non binary και intersex άτομα). Έγινε αναφορά στις υπηρεσίες υγείας, την άγνοια και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση μη cis ατόμων από τις κυρίαρχες αντιλήψεις στην ιατρική και διατυπώθηκαν προτάσεις για την διεκδίκηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες που να διέπονται από την αρχή της συμπερίληψης.

Μετά την εισηγήτρια έγιναν παρεμβάσεις από τα μέλη της ομάδας μας Harry Saxon, τρανς άνδρα, που κατέθεσε τη βιωματική και συχνά τραυματική εμπειρία του στην πορεία φυλομετάβασής του, και Σύλβια Φεσσά, γιατρό, η οποία αναφέρθηκε «εκ των έσω» στην κατάσταση στον ιατρικό χώρο και έθιξε εγγενή πρακτικά προβλήματα, αλλά και θεωρητικές προσεγγίσεις κατασκευής της «κανονικότητας» (Καρτεσιανή αντίληψη διαχωρισμού υλικού και ψυχικού είναι, σύγχρονες αποδομήσεις της από Μ.Φουκό, Σ.Φεντερίτσι κ.α.). Τόνισε τέλος την αντίσταση των ίδιων των ανθρώπων (γυναικών, intersex ατόμων, τρανς) που έχουν γίνει δέκτες συμπεριφορών αποκλεισμού.

Το επίτιμο μέλος των PSG Φριρ Μέρμιν από το Άμστερνταμ και την TGEU, συμφωνώντας στο θεωρητικό πλαίσιο που είχε τεθεί, μετέφερε τις δικές τους βιωματικές εμπειρίες και κινηματικές και πρακτικές αντιμετωπίσεις – απαντήσεις.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, που αποκάλυψε τη διάθεση ενός κόσμου να θέσει ερωτήματα και να ζητήσει λύσεις, να πάψει το θέμα να θεωρείται ταμπού, να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις.

Ως Proud Seniors Greece χαιρόμαστε για την δράση αυτή, η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ, αντίθετα σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε, στοχεύοντας να αλλάξουμε την καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες μέλη της κοινότητας.