Skip to content Skip to footer

Με Aνοιχτά Mικρόφωνα

«Με ανοιχτά μικρόφωνα» – μ’αυτό τον τίτλο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μάη στον Κεραμικό η εκδήλωση γνωριμίας μελών και φίλων του Σωματείου των Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 & Άνω)

Τη συνάντηση άνοιξε ο Γιάννος Κανελλόπουλος, με μια παρουσίαση της
οργάνωσης των Proud Seniors Greece και των τριών βασικών αξόνων
λειτουργίας και δράσης της ομάδας: Διαμεσολάβηση για την υποστήριξη
ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, Ψυχαγωγία και Πολιτική δράση.

Μετά την εισαγωγή ακολούθησαν ενημερώσεις από την Δήμητρα Κυρίλλου και τον Γιώργο Καλογερόπουλο πάνω σε τρέχοντα ζητήματα όπως: Δίκη δολοφόνων Zackie Oh – Zak και συμμετοχή της ομάδας μας στην καμπάνια για δικαιοσύνη στη Zackie, καθώς επίσης για την συμμετοχή μας στο επερχόμενο Athens Pride.

Για περίπου τρείς ώρες κρατήσαμε τα μικρόφωνα ανοιχτά, ανταλλάσσοντας απόψεις αναφορικά με καίρια και σημαντικά θέματα, όπως λ.χ. για την συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών (ένστολα) στην πορεία Υπερηφάνειας, και κατά πόσο η κοινότητα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο μετά και από την εξέλιξη στην δίκη της δολοφονίας της Zackie oh – Zak (κλπ). Σε θέματα ασφάλειας των τρανς προσώπων στις γειτονιές και στα μεγάλα αστικά κέντρα (έγινε αναφορά στο περιστατικό τρανσφοβικής βίας στο Μοναστηράκι που έγινε πριν λίγο καιρό).

Τέλος ανατρέξαμε στην επικαιρότητα, όπου ομιλητής από το κοινό εξέφρασε την
ανησυχία του για ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας νέας ομοφοβικής υστερίας με
αφορμή την «ευλογιά των πιθήκων», μια νεο-εμφανισθείσα μεταδοτική
ασθένεια, την οποία πολλοί συνδέουν με την ομοερωτική σεξουαλική πράξη, η
υπονοείται κάτι τέτοιο από τα μερίδα των ΜΜΕ, φέρνοντας μας στο μυαλό
την μαύρη περίοδο για το Aids-hiv και το στίγμα που έντυσαν την gay
(κυρίως) κοινότητα το 80’-90’. Αποφασίσαμε να είμαστε σε επιφυλακή, ώστε
να πάρουμε θέση σαν οργάνωση, όταν θα υπάρχουν περισσότερα γνωστά
στοιχεία.

Στα highlights της βραδιάς, οι αφηγήσεις από φίλους και μέλη που ανέτρεξαν πίσω στις μνήμες τους στις δεκαετίες 1970-80, αναφέροντας τις επιδρομές της αστυνομίας στα τότε gay στέκια της Πλάκας, τις χωρίς λόγο και αιτία προσαγωγές που γίνονταν τότε στιγματίζοντας και στοχοποιώντας τ@ θαμώνες.

Επιπλέον έγινε ακόμη και μια αναφορά για το 2003 με την επίθεση στο club Spices, που οδήγησε στα τραγικά τότε γεγονότα και ταυτόχρονα συζητήθηκε το πως όλα τα προηγούμενα οδήγησαν σε ανασυγκρότηση το Λοατκι+ κίνημα, μεταμορφώνοντας το μέχρι σήμερα.

Κλείσαμε θυμίζοντας τα επόμενα ραντεβού συναντήσεων (συμμετοχή μελών μας σε συζήτηση στα Πατήσια στις 28 Μάη αναφορικά με την υπόθεση της Zackie oh! Τη θεατρική παράσταση για στήριξη της οργάνωσης μας στις 16-17 Ιούνη στα πλαίσια του Athens Pride).

Ήταν μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα και διάθεση, ανάσες συλλογικές και αγκαλιές. Κουβέντες και αναφορές από το παρελθόν του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και την εξέλιξή του μέχρι και σήμερα.

Ευχαριστούμε κάθε άτομο που συμμετείχε, κάθε ηλικία, κάθε ματιά, σκέψη και αγκαλιά.