Skip to content Skip to footer

Εμμηνόπαυση και ΛΟΑΤΚΙ+ Σώματα

To Σωματείο των «Proud Seniors Greece» (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50
και Άνω) ξεκινά τις δράσεις του για το 2023 με μια εκδήλωση που ανοίγει για πρώτη φορά στο χώρο μας το θέμα «Εμμηνόπαυση και ΛΟΑΤΚΙ+ Σώματα».
Την Πέμπτη 12 Γενάρη ο φιλόξενος χώρος του Beaver υποδέχτηκε ένα πολύχρωμο ακροατήριο με διάθεση να συζητήσει αυτό το ζήτημα που εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.

«Πήραμε την πρωτοβουλία, να ανοίξουμε το ζήτημα της εμμηνόπαυσης, τα σημάδια της και το τι συμβαίνει στα σώματά μας, με ερέθισμα τις βιωματικές εμπειρίες μελών της ομάδας μας και γενικότερα της λοατκι+ κοινότητας. Η εμμηνόπαυση είναι συνδεδεμένη με μια σειρά μύθους και κλισέ που αποκαλύπτουν πόσο βαθιές ρίζες έχει ο σεξισμός και η ταύτιση της γυναίκας με μηχανή αναπαραγωγής. Επίσης αναδεικνύει τον ενιαίο πυρήνα μεταξύ γυναικείας και λοατκι+ καταπίεσης».
 
Με αυτά τα λόγια προλόγισε τη συζήτηση το μέλος των Proud Seniors, Δήμητρα Κυρίλλου που έκανε τον συντονισμό, πριν δώσει το λόγο στον πρόεδρο του σωματείου, Γιάννο Κανελλόπουλο, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό την πορεία της οργάνωσης των «Proud Seniors Greece» από το 2015 και τους άξονες λειτουργίας της και απηύθυνε κάλεσμα για την ενίσχυση των δράσεών της.
 

Στη συνέχεια η εισηγήτρια, μαία Άννα Μιχαλάκη έκανε εκτενή παρουσίαση μαζί με την Μαλαμώ Κορμπετη στο Midwives For All.

Η εισήγηση περιλάμβανε όρους και στοιχεία για την Εμμηνόπαυση, στοιχεία για το πώς εκδηλώνεται και πώς μας αφορά, πώς επηρεάζεται από τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις ή ορμονοθεραπείες (σε trans άντρες/γυναίκες, non binary και intersex άτομα). Έγινε αναφορά στις υπηρεσίες υγείας, την άγνοια και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση μη cis ατόμων από τις κυρίαρχες αντιλήψεις στην ιατρική και διατυπώθηκαν προτάσεις για την διεκδίκηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες που να διέπονται από την αρχή της συμπερίληψης.

Μετά την εισηγήτρια έγιναν παρεμβάσεις από τα μέλη της ομάδας μας Harry Saxon, τρανς άνδρα, που κατέθεσε τη βιωματική και συχνά τραυματική εμπειρία του στην πορεία φυλομετάβασής του, και Σύλβια Φεσσά, γιατρό, η οποία αναφέρθηκε «εκ των έσω» στην κατάσταση στον ιατρικό χώρο και έθιξε εγγενή πρακτικά προβλήματα, αλλά και θεωρητικές προσεγγίσεις κατασκευής της «κανονικότητας». Τόνισε τέλος την αντίσταση των ίδιων των ανθρώπων (γυναικών, intersex ατόμων, τρανς) που έχουν γίνει δέκτες συμπεριφορών αποκλεισμού.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά πλούσια και αποκάλυψε τη διάθεση ενός κόσμου να θέσει ερωτήματα και να ζητήσει λύσεις, να πάψει το θέμα να θεωρείται ταμπού, να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις.

Ως Proud Seniors Greece χαιρόμαστε για την δράση αυτή, η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ, αντίθετα σκοπεύουμε να την πάμε παρακάτω, εμπλέκοντας άτομα και συλλογικότητες.