Ακολουθεί η εισήγηση του εκπροσώπου της ομάδας Γιάννου Κανελλόπουλου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ψυχολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου.
«Καλησπέρα και από εμάς και ευχαριστούμε για την πρόσκληση.
Είμαστε η ομάδα Proud Seniors Gr ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50+ και θα αναφερθούμε στο τι πρέπει να προσέχουμε καθώς μεγαλώνουμε…
Μεγαλώνουμε. Τι σημαίνει αυτό; To να γερνάμε είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές σε σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Πολλές φορές ωστόσο, λανθασμένα, αποδίδουμε συμπτώματα στα γηρατειά που μπορεί να έχουν παθολογικά ή άλλα αίτια και μας εμποδίζουν στο να απολαμβάνουμε τη ζωή όσο μεγαλώνουμε.
Πρώτο παράδειγμα οι δυσκολίες με τη μνήμη. Ξεχνάμε συχνά πού έχουμε τοποθετήσει αντικείμενα, δε θυμόμαστε πράγματα που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες και θυμώνουμε όταν οι άλλοι μας υποδεικνύουν πως ξεχνάμε.
Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα μνήμης που εντοπίζει άμεσα ένας ειδικός (νευροψυχολόγος, νευρολόγος) στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε και χωρίς κόστος σε κάποιο Κέντρο Ημέρας για την Άνοια ή Ιατρείο Μνήμης.
Ένα ακόμα συχνότερο θέμα που μπορεί να μας απασχολήσει, είναι η διάθεσή μας. Περνάνε μέρες που από το πρωί δεν υπάρχει καλή διάθεση. Πράγματα που συνήθως μας ευχαριστούσαν, παύουν να μας γεμίζουν το ίδιο. Μεγαλώνοντας, παρατηρούμε αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, και σε αυτό επιβαρύνουν οι ψυχολογικές αλλαγές που αφορούν στην αίσθηση απώλειας του ελέγχου και τα αισθήματα ανεπάρκειας.
Σε αυτά συμβάλλουν η αίσθηση ανασφάλειας που έχουμε σε οικονομικό επίπεδο, σε νομικό επίπεδο με τον/την σύντροφό, τα δικαιώματα που αφορούν στην κοινή ζωή καθώς και προηγούμενες ή τρέχουσες εμπειρίες προκατάληψης και βίας που μπορεί να μας αποτρέπουν από το να ζητήσουμε βοήθεια από δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες.
Το πόσο καλά, θα μπορέσει ένα άτομο που μεγαλώνει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που φέρνει η ζωή εξαρτάται από τρεις παράγοντες: α) τη σοβαρότητα των αλλαγών, β) την ικανότητα του ατόμου να έχει πρόσβαση σε εσωτερικές πολύτιμες εμπειρίες που έχει μαζέψει κατά διάρκεια όλης της ζωής του και γ) στο υποστηρικτικό του δίκτυο από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Κάπου εδώ στοχεύει και η ομάδα μας : στο να υποστηριχθούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με δράσεις αυτοβοήθειας, κοινωνικοποίησης, διασύνδεσης αλλά και ενημέρωσης πάνω σε θέματα που μας απασχολούν όσο μεγαλώνουμε.»